Περιγραφή Δικτύου Συνεργατών

Συνολικά 33 μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετέχουν στο έργο TransPOT, το οποίο επιμερίζεται σε 5 Πακέτα Εργασίας, με επικεφαλείς καθηγητές του Τμήματος.

Ο καθηγητής Αριστείδης Ηλιόπουλος (Τομέας Βασικών Επιστημών) συντονίζει το δίκτυο και είναι υπεύθυνος για τη συνολική διαχείριση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εποπτείας και της επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Από το Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας, η Καθηγήτρια Ελένη Παπαδάκη συντονίζει το Πακέτο Εργασίας 2 το οποίο σχετίζεται με την προμήθεια εξοπλισμού τεχνολογικής αιχμής για το Τμήμα Ιατρικής. Παράλληλα, οι καθηγητές κα Παπαδάκη και κος Ηλιόπουλος είναι αντίστοιχα υπεύθυνοι για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου Κυτταρικής Θεραπείας και ενός εργαστηρίου Γονιδιωματικής Έρευνας.

Το Πακέτο Εργασίας 3, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαδάκη, από το Τμήμα Παθολογίας, αφορά στην πρόσληψη έμπειρων ερευνητών και προσωπικού και αναμένεται να επιδράσει θετικά στο επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό του Πανεπιστημίου. Μέσω του TransPOT σκοπεύουμε να επεκταθούμε επιστημονικά στους τομείς της πειραματικής καρδιολογίας, των λοιμωδών νοσημάτων, των φλεγμονωδών παθήσεων, του καρκίνου, των αυτοάνοσων, του νευροεκφυλισμού, και ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση και το μεταβολισμό.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Τσατσάνης από τον Τομέα Εργαστηριακής Ιατρικής θα συντονίσει το Πακέτο Εργασίας 4, που αφορά στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στη δικτύωση με μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης. Τα περισσότερα ερευνητικά ιδρύματα καλύπτουν μόνο συγκεκριμένες πτυχές της μεταφραστικής έρευνας και αυτή η τμηματική προσέγγιση εμποδίζει την περαιτέρω πρόοδο νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων για σοβαρά νοσήματα του ανθρώπου.

Με τη δικτύωση με άλλα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα ενισχύουμε την ανταλλαγή γνώσεων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στο TransPOT είναι: το Ινστιτούτο Karolinska (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), το Διαγνωστικό Κέντρο Almac (Ηνωμένο Βασίλειο), η εταιρεία CENIX Bioscience (Γερμανία), το Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστήμιου του Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Πανεπιστήμιο της Ριέκα (Κροατία).

Το Πακέτο Εργασίας 5, αφορά στη διάδοση των επιτευγμάτων του προγράμματος TransPOT και επικεφαλής είναι ο Καθηγητής Δημήτριος Καρδάσης από τον Τομέα Βασικών Επιστημών. Βασικός στόχος του Πακέτου είναι η περαιτέρω προβολή της αριστείας των ερευνητών του Τμήματος Ιατρικής και η μετάδοση της γνώσης που θα παραχθεί από το πρόγραμμα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύτερο κοινό.

 
Εργαστήριο Γονιδιωματικής
Το εργαστήριο Μεταφραστικής Βιοϊατρικής Έρευνας έχει αποκτήσει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής για την πραγματοποίηση πληθώρας κυτταρικών, μοριακών, γενομικών και μετα-γενομικών αναλύσεων.
GMP Cell Therapy Unit
Η μονάδα αποτελείται από τέσσερα προκατασκευασμένα δωμάτια καθαρών χώρων (modular clean rooms) συνολικής επιφάνειας 35m2 με ειδική διαμόρφωση εντός του κτιριακού συγκροτήματος της Ιατρικής Σχολής.
Επικοινωνία


 
 
Seventh Framework Programme (FP7) Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης